Skip Navigation

Select Language

Podrobnosti k projektu NASCAR®

Vzrušení ze závodu NASCAR® nic nepřekoná! Je to čistý adrenalin od okamžiku, kdy se objeví první vozidlo, do chvíle, kdy projede za šachovnicovou vlajku. Kolik toho víte o historii NASCAR®? Díky čemu jsou vozidla NASCAR® tak speciální? Co můžete očekávat od víkendu s NASCAR®? Jak se sčítají body? Jaké jsou jednotlivé šampionáty?

Historie NASCAR®

Od prvního závodu před více než 70 lety se NASCAR® rozrostl do předního světového motoristického sportu a spolu s NFL a NBA patří mezi jedny z nejrozšířenějších sportů v USA. Každý rok se po celém světě odehraje více než 1200 závodů NASCAR®, které podporuje více než 75 milionů nadšených fanoušků jen v samotných USA. Série NASCAR Whelen Euro Series™ se od svého uvedení v roce 2009 rozrostla do nejrychleji se rozvíjející série tohoto sportu, každý rok přitahuje více než 150 000 fanoušků a vysílá se ve 190 zemích. Budete příští evropský závod sledovat?

Vozidla série NASCAR Whelen Euro Series™

V sérii NASCAR Whelen Euro Series™ jsou nejdůležitější dovednosti jezdce a šéfa stáje. Jak to víme? Každý řidič má téměř identický automobil NASCAR Whelen Euro Series™ – Chevrolet, Ford nebo Toyotu – s osmiválcovým motorem o objemu 5,7 litrů a s výkonem 400 koní. Každý automobil má pohon zadních kol, hmotnost 1210 kg a maximální rychlost 250 km/h. V každém vozidle jsou použity stejné díly a většina součástí je zapečetěna. Jinými slovy, jediný velký rozdíl tvoří jezdec a jeho dovednosti a také to, jakým způsobem šéf stáje vozidlo sestaví.

Víkend série NASCAR Whelen Euro Series™

Víkend série NASCAR Whelen Euro Series™ představuje vzrušení od začátku do konce. Zábava začíná v pátek, kdy se provádí kontroly vozů a jezdci jedou dvě tréninkové jízdy. Sobota začíná kvalifikací a superpole, které určuje pozici na startovací čáře. Následuje závod 1 pro Elite 1 a závod 1 pro Elite 2 (oba dlouhé 65 km). A v neděli se odehrají závody 2 pro Elite 1 a Elite 2 (opět 65 km dlouhé). Mezi závody se konají tzv. pit walk a grid walk, tedy možnost volného pohybu v uličce boxu a po startovním poli, vzniká tak jedinečná atmosféra závodů NASCAR® kolem trati a fanoušci se mohou setkat se svými jezdci a týmy, vidět vozy i své hrdiny zblízka, získat autogram nebo se s profesionály svézt na sedadle spolujezdce.

Body

V každém závodě série NASCAR Whelen Euro Series™ vítězný jezdec získá 40 bodů, druhý v pořadí 35 bodů, třetí 34, čtvrtý 33 atd. a poslední jezdec získá 1 bod. Tyto body se během série sčítají a posléze určí finální pozici jezdců a týmů. Dvě poslední události v sezóně představují závody playoff s dvojnásobným počtem bodů (80 pro vítěze, 70 pro druhé místo, 68 pro třetí atd.), díky čemuž se v sérii NASCAR Whelen Euro Series™ jedná o nejvíce vzrušující závody roku. Čtyři další body (8 v závodě playoff) dostane jezdec, který v závodě získá nejvíc pozic, přičemž velký důraz se klade na předjíždění a odhodlání vyhrát.

Závody NASCAR Whelen Euro Series™ jsou rozděleny do dvou kategorií – Elite 1 a Elite 2 – plus šampionát týmů a několik trofejí a pohárů. Zisk titulu nebo trofeje v sérii NASCAR Whelen Euro Series™ představuje pro evropské jezdce nejlepší šanci na účasti v závodech NASCAR® v USA.

Elite 1

Když jezdci vstoupí do série NASCAR Whelen Euro Series™, rozdělí je rada na základě jejich životopisů a zkušeností do tří kategorií – zlaté, stříbrné a bronzové. Šampionát kategorie Elite 1 série NASCAR® je otevřen všem jezdcům. V divizi Elite 1 lze získat dvě trofeje:

  • Trofej Junior – pro všechny jezdce ve věku 25 let a méně
  • Trofej Challenger – pro neprofesionální jezdce

Elite 2

Šampionátu kategorie Elite 2 série NASCAR® se mohou zúčastnit pouze jezdci stříbrné a bronzové kategorie. Stejně jako v divizi Elite 1 lze i v šampionátu Elite 2 možné získat několik trofejí:

  • Trofej Legend – pro všechny jezdce ve věku 40 let a více
  • Pohár Rookie – pro mladé jezdce, kteří v sérii debutují
  • Pohár Lady – pro všechny jezdkyně

Šampionát týmů

Šampionát týmů je založen na bodech shromážděných jednotlivými vozy v divizích Elite 1 a Elite 2.

Pohár národů

Novinka v sezóně 2018, závod Pohár národů, má za cíl oslavit velkou rozmanitost zemí, které reprezentují jezdci série NASCAR Whelen Euro Series™. Zahajovacího závodu evropské série roku 2018 ve Valencii ve Španělsku se zúčastnilo více než 60 jezdců z 19 zemí. V poháru národů dostanou zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili tři země s nejvyšším počtem dosažených bodů za každý víkend.

NASCAR® a MOOG®

NASCAR® požaduje díly té nejvyšší kvality. Není náhoda, že od roku 1966 všech 22 vítězů šampionátu mělo jednu věc společnou – díly řízení a zavěšení kol značky MOOG. Díky prověřené odolnosti a vynikajícímu výkonu dokázala jedna značka odvézt vítězně do cíle každého šampiona závodů NASCAR®. Nyní můžete prvotřídní kvalitu dílů MOOG zažít ve svém vozidle. MOOG nabízí ucelenou řadu dílů s dlouhou životností a snadnou instalací, které se navrhují, vyrábějí, testují a ověřují podle standardů prvovýrobců za účelem dosažení optimální výkonnosti. Více se dozvíte zde:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY


Samořízení kola vlivem propružení (bump-steer): vše, co potřebujete vědět


Další informace


Odklon kola, závlek a sbíhavost kol na oválné trati


Další informace